How can you help protect it?

Be a friend of nature

Read here and apply it in everyday life...

Energija

Energija je svugdje. Mi koristimo energiju za kretanje miša za računalo, skakati i vikati i hodati i trčati. Potrebno energiju za napajanje žarulja, a svjetlost koja zrači žarulja je također oblik energije zove energija zračenja.  Radiant energiju od sunca omogućuje da povrće, bilje, drveće i da živi i raste! Ostali oblici energije su toplina, kemijska energiju, kinetička (motion) energije, gravitacijska energije i nuklearna energija.

Struja je oblik energije, a to je ono na osnovu čega radi TV, kuhalo za vodu, perilica posuđa, sušilo za kosu, toster, daljinski upravljač, mobilni telefon, hladnjak, stereo, električne četkice za zube, mp3 player i još mnogo toga!

Detektivi - Možete li pogoditi koliko stvari treba električnu energije u vašem domu? Pogodi, a zatim otiđi na detektivsku misiju i napiši sve stvari koje si pronašao. Takmičite se u vašoj porodici i provjerite ko je bio najbliži tačnom odgovoru.

Naša rastuća potreba za energijom je jedan od problema s kojima se suočava svijet danas, jer je proizvodnju električne energije proizvodi i našu sljedeću temu - zagađenja.

Kako pomoći

Kada koristite struju razmišljajte  o tome odakle ona dolazi i na koji način možete koristiti manje da se smanji pritisak sa okoliša - ovdje su neki jednostavni načini kako bi napravili veliku razliku:

  • On ili Off / Uključeno ili isključeno? Ostavljajući televizor, stereo uređaj i računala na stand by stanju, oni i dalje troše  električnu energiju, iako možda izgledaju kao da su isključeni čak i ono malo malo crveno signalno svjetlo je potrošač. Da se to spriječi, isključite uređaj iz zida. Jednostavno!
  • Gasite svjetlo! Isključivanje svjetla kada niste u sobi (pobrinite se nema nikoga drugog u sobi također) može uštedjeti mnogo energije.
  • Još jedna zanimljivost. Britanci piju nevjerojatnih 60,2 milijarde šalice čaja dnevno prema The Tea vijeću. To je puno čaja ali i puno potrošene struje! To je razlog zašto je važno  samo kuhati onoliko vode koliko vam je potrebno. Najboljeje kuhati dovoljno vode za jednu šalicu, a ne tri ili pet - plus nećete morati čekati tako dugo, što je bonus!
  • Brrrr... hladnjak je važan dio kuhinje, održava hranu svježom, hladan i zdrav! Ali i za to treba puno  energije. Energija se štedi ne ostavljajući frižider vrata otvorena ili ne stavljanjem vrućih stvari unutra.
  • Kupovina -  Mnogi proizvodi danas vam pomaže da se smanji potrošnja energije i da imamo manje račune za potrošenu energiju! Provjerite nove proizvode u vezi njihove energetske učinkovitosti tj energetskom  razredu.
  • Iskoristite sunčevu energiju - veći broj ljudi postavlja solarne panele na svojim kućama. Fotonaponski (PV) solarni paneli stvaraju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti, koji se potom može koristiti za napajanje domova. Solarni paneli za grijanje tople vode smanjuju potrebu za električnom energijom ili plinom za zagrijavanje vode

Korisne web stranice - Energetska djeca and Energetski Svijet.